>Karanfil

>TANIMI:
Karanfil: 15-20 metre yüksekliğinde, kışın yaprak dökmeyen bir ağaç olan karanfil ağacının çiçeği ve tomurcukları kurutularak hoş kokulu bir baharat olan karanfil baharatı elde edilir. Ayrıca, çiçeklerinden karanfil yağı çıkarılır. Mersingillerden yaz ve kış yeşil olan bir bitkinin kurutulmuş çiçek tomurcuklarıdır.Tomurcuklar yeşilden kırmızıya dönünce toplanır ve kurutulur.Kurutulunca renk kahverengi olur.Doğu Hint adalarında yaygın olarak yetişir.Taze veya öğütülerek toz halde kullanılır.

KULLANILDIĞI YERLER:
Genellikle kompostolarda,meyveli keklerde,pudinglerde,jöleler vb. tatlılarda,şerbetlerde,dondurmalarda ve bazı soslarda kullanılır.Pastacılık ve şekerlemecilikte de önemli bir yer tutar.
Yiyeceklere tat ve koku vermek,çeşniyi artırmak amacıyla kullanılır.
Toz veya tane olarak kullanılır.

KARANFİL NASIL KULLANILIR? Karanfil tohumu toplanıp kurutulduktan sonra suda kaynatılarak karanfil çayı yapılabilir. Karanfil çayı içerisine tarçın da eklenirse boğaz ağrısı için güzel bir bitkisel çay hazırlanmış olur. Karanfilden karanfil yağı da çıkarılır. Karanfil yağı romatizma şikayetlerini azaltıcı etkisi nedeniyle romatizmalı bölgeye sürülürse faydası görülür. Karanfil çiçeği balla karıştırılıp yenirse iktidarsızlığa iyi gelir. Karanfil çiçekleri kaynatılıp elde edilen şurup ateşli hastaları terletmek ve ateş düşürmek için kullanılır. Ayrıca, balgam söktürücü ve öksürük kesicidir. Karanfil kökü haynatılıp içilirse ishali keser, mide ve bağırsak bozukluklarını giderir

KARANFİLİN FAYDALARI:
*Antiseptiktir; Mikropları öldürür.
*Diş ağrılarını kesmeye yardımcı olur. Ağrı kesici ve mikrop öldürücü özelliği nedeniyle özellikle dişhekimliğinde faydalıdır.
*Ağız kokusunu giderir. Bu nedenle sarımsak, soğan ve sigara kokularını bastırmakta etkilidir.
*Gaz söktürücüdür.
*Uyarıcıdır. Bedeni ve zihni yorgunluğu giderir.
*Kalbi ve hafızayı kuvvetlendirir.
*Bağışıklık sistemini güçlendirir.
*Baharat olarak iştah açar.
*Hazmı kolaylaştırır.
*Mideye ve göğse kuvvet verir.
*Karanfil çiçekleri balgam söktürücüdür. Öksürüğü keser.
*Cinsel isteği arttırır.
*Mide bulantısını ve kusmayı önler,
*ateşi düşürür.
*İshali keser.

Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

Bana Ulaşmak için

meva_celik@hotmail.com.. Sizde resimli özel ve güzel yemek tarifleriniz varsa bu adresime gönderin yayınlayayım...
%d blogcu bunu beğendi: