>Vanilya faydaları

>VANİLYA(Vanilla planifolia), Orchidaceae (canavarotugiller) familyasından birçok tropikal ülkelerde yetiştirilen, tırmanıcı gövdeli bir bitki türü.
TANIMI:
Salepgillerden çiçekleri beyaz ve kokulu olan küçük bir bitkidir.Genellikle Orta ve Güney Amerika’da yetişir.Esas vatanı Meksika’dır.Meyveleri iyice olgunlaşmadan toplanır ve gölgede kurutulur.Kurutulunca buruşur ve koyu bir renk alır.Kokusu keskinleşir.Kurutulduktan sonra dövülerek toz olarak tüketilir.
KULLANILDIĞI YERLER:
Yeşilken toplanıp, sonra suda haşlandıktan sonra kurutulan meyveleri kullanılır. Özel kokulu vanilin maddesi ancak fermentatif bir kurutma sonucunda meydana gelmektedir.
Genellikle sütlü tatlılarda,kek ve bisküvilerde,şekerlemelerde kullanılır.
Tat ve koku vermek amacıyla kullanılır.Islatıldığında çok hoş bir koku yayar.
Yiyeceklerin,içeceklerin hazırlanmasında içine ilave edilerek kullanılır.
VANİLYANIN FAYDALARI:
*Mîde ve sinir sistemini uyarıcı etkilere sâhiptir.
*Koku verici olarak gıdâ sanâyiinde kullanılmaktadır.
*Vücudu kuvvetlendirir.
*Atesi düsürür.
*Cinsel gücü artirir.
*Sinir bozukluğunu giderir.
*Hazmi kolaylastirir.
*Bronslari temizler ve öksürük söktürür.*Ruhi bunalimi geçirir.

Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

Bana Ulaşmak için

meva_celik@hotmail.com.. Sizde resimli özel ve güzel yemek tarifleriniz varsa bu adresime gönderin yayınlayayım...
%d blogcu bunu beğendi: