>Zencefil faydaları

>TANIMI:
Sıcak bölgelerde yetişen bir bitkidir.Güzel kokar,ıtırlı olan kökleri kurutularak toz haline getirilir.Beyaz ve koyu renkte iki çeşittir.Kökler kurutulurken kabukları temizlenirse beyaz,kabukları ile birlikte kurutulursa esmer zencefil elde edilir.

KULLANILDIĞI YERLER:
Daha çok meşrubatlarda,şerbetlerde kullanılır.Aynı zamanda meyve tatlılarına,bazı marmelatlara,kek ve bisküvilere de ilave edilmektedir.Uzak doğu ülkelerinde;çay,kahve,ıhlamur vb. sıcak içeceklerin hazırlanmasında kullanılır.Ayrıca köklerinden elde edilen yağ tıpta kullanılır.
Yemeklere çeşni vermek amacıyla kullanılır.
Yemeklere toz,içeceklerde kök halinde,köklerinden çıkarılan yağda tıpta kullanılır.

ZENCEFİL NASIL ALINIR?.
Zencefili alırken taze kurutulmuş olmasına dikkat edin. Bildiğiniz güvendiğiniz aktardan tane zencefil olarak almanızı tavsiye ediyoruz. Evde pirinç veya bakır havanda çok kolay ezerek toz haline getirebilirsiniz. Ayrıca marketlerde satılan taze zencefili de alıp, onuda kullanabilirsiniz. Ancak kuru olanının kokusu ve etkisi daha yoğun.
ZENCEFİLİN FAYDALARI
Zencefil, mide bulantısı, şişkinlik ve kolik gibi sindirim problemlerine karşı başarıyla kullanılabilir. Yolculuk kusmalarına karşı etkilidir. Antiseptik etkisi sayesinde, mideye bağırsak enfeksiyonlarına ve hatta gıda zehirlenmelerine karşı kullanılabilir. Zencefil kandolaşımını uyarır ve böylece kanın yüzeysel bölgelere de rahatça ulaşmasını sağlar. Bu etkinliği sayesinde donuklarda, ısınmayan el veayakların ısıtılmasında çok önemli görevler üstlenebilir. Aynı zamanda yüksek kan basıncını da normalleştirebilir. Terletici ve ateş düşürücü etkileri vardır. Öksürük,grip, soğuk algınlığı ve öteki solunum yolları hastalıklarında, ısıtıcı ve yatıştırıcı etkiye sahiptir.Ayrıca iştah açar ve kabızlığa karşı kullanılabilir.

KULLANIM ŞEKLİ: Zencefil çayı olarak: Değirmende inceltilmiş yarım tatlıkaşığı zencefil, bir bardak dolusu soğuk suya eklenir,hafif ısıda kaynama derecesine kadar ısıtılır, 5-6 dakika hafif ısıda kaynatılır ve süzülür. Gerektiğinde bir bardak taze demlenmiş çay soğutulmadan içilir. Özellikle zayıf ve sinirsel etkiye açık mideler için çok yararlı bir bitkidir. Zencefil, mide ülseri olanların bile kullanabileceği özelliktedir.

Reklamlar

10 Yorum (+add yours?)

  1. murelce
    Şub 24, 2011 @ 15:04:20

    >çok teşekkür ederim canım,bu bohçalar kaynımın nişan bohçaları,kız tarafının hazırladığı bohçalar,doğrusu ben de yapmayı düşünüyorum ama daha erken diyordum,kızım 14 yaşında,sen benden de hızlı çıktın… :):) bu siteye yeni eklemeler yapmaya başladım,daha eski yayınlarım için diğer siteme de beklerim,www.murelce.blogcu.com.ben de seni izlemeye alıyorum,çok güzel bilgiler var sitende,

  2. mefahsurum
    Şub 24, 2011 @ 15:31:44

    >arkadaşım inş gelirim sitene.Siteme daha çook şeyler ekleyeceğim takipte ol 🙂 🙂

  3. Sevil
    Şub 24, 2011 @ 16:05:17

    >son dönemlerde zencefili bal ve limonla karıştırıp hem kızım hem de ben tüketiyorum böylelikle bogaz ağrılarım azalıyor :))Gribe ve öksürüğe birebirdir zencefil :)) bu arda yorumun içinde teşekkür ederim tatlım gel sanada hazırlayayım sen iste yeter sevgiler

  4. mefahsurum
    Şub 24, 2011 @ 17:04:45

    >sevilcim çok geçmiş olsun. umarım en kısa sürede toparlanacaksınız.. tama ben hafta sonu geleyim kreplerimi yemeye 🙂 🙂

  5. memolininannesi
    Şub 24, 2011 @ 17:57:09

    >nazık zıyaretınız ıcın cok tesekkur ederım…bende blogunuzdan cok faydalı bılgıler elde edcegımıdusunuyorum…sevgıler

  6. YeMeK vAkTi/AyLiN
    Şub 25, 2011 @ 07:25:17

    >Dün akşam bende tazesini aldım ilk defa gerçekten çok faydalı:)

  7. susamcorekotu
    Şub 25, 2011 @ 13:45:37

    >blogun hayırlı olsun,hayırlı olsun,sevgiler

  8. mefahsurum
    Şub 25, 2011 @ 15:24:37

    >susamcorekotu bloğuma hoşgeldiniz. çok teşekkür ederim.sevgilerimle

  9. marifet ellerimizde
    Şub 25, 2011 @ 16:41:41

    >merhabalar guzel zıyaretınız ıcın tesekkur ederım:)seve seve sızı ızlemey aldım .ellerinize saglık hem faydalı hem guncel bılgıler var:)hıç acemıye benzemıyorsunuz:)benı ızlemey almıssınız ncak ben goremedım .herhalde bır hata olustu .yınede tesekkur ederım .gorusmek uzere:)

  10. mefahsurum
    Şub 25, 2011 @ 16:52:03

    >marifet ellerimizde hoşgeldiniz güzel sözleriniz için teşekkür ederim. evet siz izleme listemdesiniz dediğiniz gibi hata var olabilir. görüşmek üzere saygılar.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

Bana Ulaşmak için

meva_celik@hotmail.com.. Sizde resimli özel ve güzel yemek tarifleriniz varsa bu adresime gönderin yayınlayayım...
%d blogcu bunu beğendi: