Krep, Nan ve Akıtma Akrabalığı

Krep, Nan ve Akıtma Akrabalığı

Aslında her biri diğerinin amcası dayısı oluyor…
Krep Suzet; Fransız Suzet hanımın keşfi olan ve daha çok tatlı marmelat, krema ve çikolata soslarıyla yenen baştan çıkarıcı lezzettir. Her ne kadar jambon parçacıkları ve kokulu peynirlerle tuzlu olarak tüketilse bile Fransız mutfağının tatlı bir hanımefendisidir krep suzet.

Nan; Arap yarımadası dahil, ortadoğu ile güneyasya’nın fukara ekmeğidir. Fransız krepinin malzemece fakiridir.

Gelelim tarihi akıtmamıza: Akıtmaya bazı yörelerde cızdırma da denir. Türkiye coğrafyasının özellikle batısında yoğun olarak bilinen, biraz Balkan türkleri kaynaklı, göbek büyüten bir hamur işidir akıtma ..

Her keseye, her damak lezzetine göre farklı usüllerle pişirilen akıtma, genellikle sıcak olarak tüketilir. Sıcakken içine tereyağ, yayık yağı, çökelek veya tulum peyniri konur ve rulo şeklinde (dürüm gibi) yuvarlanarak yenir. Şimdilerde kibarlık olsun diye ruloları servis tabağında dilimliyoruz ve rulo köfte dilimleri gibi servis yapıyoruz! Tabi, bu ruloların içinde yok yok!
Aklınıza gelebilecek her türlü malzemeyi akıtma hamurlarının üzerine koyup ister rulo, ister yarımca (çiğ börek) gibi kapatarak servis yapmak mümkün.

Mantarlısı, tavuklusu, kıymalısı, peynirlisi, reçellisi, pekmezlisi, sıcak çikolatalısı, cevizli ballı pudra şekerlisi çeşitlerini daha da çoğaltabilirsiniz Şimdi size tarifini vereceğim

Malzemeler

@ 3 kahve fincanı un
@ 1 kahve fincanı şeker
@ 3 bardak süt
@ 3 yumurta
@ 5 yemek kaşığı yağ
@ yeteri kadar tuz
Yapılışı
Yumurta ve sütü güzelce çırpalım
Un, şeker, yağ, tuz ekleyelim çırpalım. Pürüssüz akışkan bir hamur elde edelim.
Tavamızı ocakda ısıtalım ( kaynak olması lazım) hamurumuzdan bir kepçe döküp tavayı sallayalım heryere yayalım hamuru. göz göz olunca tavayı sallayıp içindeki krebi hoplatarak ters yüzünü çevirelim( bunu öğrenmek biraz zaman alıyor :):) spatula yardımı ile de çevirebilirsiniz) iki yüzüde pişince servis tabağına alalım. Bütün hamur bitene kadar aynı işlemi yapalım.
ılık servis yapalım.
Afiyet olsun…
Reklamlar

2 Yorum (+add yours?)

  1. nefise
    Mar 10, 2011 @ 23:50:46

    kızım diye söylemiyorum ama senin yaptığın krep in üstüne krep tanımıyorum.

  2. mevadan
    Mar 11, 2011 @ 12:43:26

    :):):) afiyet olsun

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

Bana Ulaşmak için

meva_celik@hotmail.com.. Sizde resimli özel ve güzel yemek tarifleriniz varsa bu adresime gönderin yayınlayayım...
%d blogcu bunu beğendi: