Kıymalı karalahana sarması

Yemeğim annemden…

Sarmak için saatlerce uğraşırsınız ama hemen biter. Tıpkı resimdeki sarmaların hemen bittiği gibi 🙂 Aslında bütün yemekler emek değil mi?  Her şey çok güzel de itiraf etmek gerekirse annemin yemeklerinin tarifini size vermekte çok zorlanıyorum çünkü anneciğim hiç ölçü kullanmaz hep el kararı göz kararıdır onun ölçüsü. Ama ben sizler için ölçüp biçiyorum merak etmeyin…. 🙂

 

Malzemeler:

@ 1,5 su bardağı pirinç
@ 4 baş kuru soğan
@ 250 gr kıyma
@ 1 yemek kaşığı kuru nane
@ 1 tatlı kaşığı kara biber
@ 1 tatlı kaşığı tuz
@ Arzuya göre 1 yemek kaşığı domates salçası
@ 1 su bardağı doğranmış maydanoz
@ 1 çay bardağı sıvıyağ

@ 2 demet (yaklaşık 1 kg) karalahana
@ 1 tatlı kaşığı tuz
@ Yarım çay bardağı sıvı yağ
@ Kaynamış su

Hazırlanışı:

Büyükçe bir tencerenin yarısına kadar su doldurup ateşe koyun, kaynamasını bekleyin.
Bu arada lahanaların sap kısımlarını biraz kesip demetleri ayırın. Yaprakları teker teker yıkayın.
Kaynayan suya 1 tatlı kaşığı tuz atın.
Yıkamış olduğunuz yapraklarının tamamını kaynayan suya koyun.
Koyar koymaz yaprakları kevgirle alt üst edin (hepsini aynı anda ters yüz etmelisiniz)
2 dakika sonra tenceredeki suyu süzün. Karalahanaların soğumasını bekleyin.
Karalahanalar soğurken 1,5 su bardağı pirinci iyice yıkayın.
4 adet soğanı yemeklik doğrayın. İç malzemelerinin tamamını sırasıyla ilave ederek geniş bir kapta karıştırın.
Soğuyan her bir yaprağı avucunuzun ortasına alıp yaprağın damar kısmını bıçak yardımıyla sapından başlayarak hafifçe alın (yaprağın yırtılmamasına dikkat edin).
Yaprakların içine birer tatlı kaşığı iç malzemeden koyun.
Yaprakların iki yanını kapatıp rulo şeklinde sarın (dolmaların kısa ve dolgun olmaları gerekiyor).
Geniş ve yayvan bir tencerenin dibine 2-3 karalahana yaprağı serin. Sardığınız dolmaları tencereye dağınık bir biçimde yerleştirin.
Dolmaların üzerini birkaç yaprakla kapatın ve yarım çay bardağı sıvı yağ gezdirin.
En üste tencerenin genişliğinde bir tabak kapatın ve dolmaların hizasında kaynamış su ekleyin.
Tencerenin kapağını kapatıp yüksek ateşe koyun.
Su kaynamaya başlayınca ateşi kısın ve pirinçler yumuşayana kadar pişirin (yaklaşık yarım saat).

Yoğurt eşliğinde servis yapın…

Afiyet olsun

Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

Bana Ulaşmak için

meva_celik@hotmail.com.. Sizde resimli özel ve güzel yemek tarifleriniz varsa bu adresime gönderin yayınlayayım...
%d blogcu bunu beğendi: