Tavuklu keşkek ( Helise)

Keşkek Anadolu’da hemen her şehirde ufak değişikler göstererek yapılan özel günlerin yemeği. Düğün merasimleri, çeşitli şenlikler, davetler sofralarını süsleyen bir yemek. İsmi de yöreden yöreye değişiyor…Antep de salça ve nohut ilavesiyle yapılan haline herise, Kilis’ de etli keşkek, Mersin de köşeli, Adana da döğme pilavı gibi isimlerle anılıyor. Hatta Antep de “Yağlı etten olur herise erkek pişirip getirsin er ise.” diye dillendirilmiş bir söz vardır.

Dedik ya yöreden yöreye malzemelerinde faklılıklar oluyor diye…keşkek yapımında genellikle kemikli et kullanılırken, Ege bölgesinde düğünler de yapılıyor ve et yerine tavukla kullanıldığı da oluyor. . Ama öyle bir lezzet ki tatmayan bilmez. Kolay, sağlıklı ve tatmadan geçilmeyecek bir lezzet keşkek.

Daha fazla canınızı çektirmeden tarifimize geçelim 🙂 Resimde gördüğünüz keşkeği Sevda annemiz yaptı ve ben o tabağı bizzat yedim… 🙂

 

Malzemeler: (4 Kişilik)

@ Yarım tavuk veya 2-3 but
@ 1 bardak yarma (aşurelik buğday, dövme)
@ 1 kaşık tereyağı
@ Toz ve pul biber, tuz
@ Nohut
Yapılsı:
Yarmayı ve nohutu geceden ıslayın.
Tavuğun derisini ve yağlarını temizleyip tencereye alın.(Yağlarını almamızdaki maksat üzerine tereyağı kavuracağımız iç,in fazla yağ yüklenmesinden korunmak.)
Islanmış yarma  nohut ve  tavuğu üzerini geçecek kadar su ve tuzla ocağa koyun ve mümkünse düdüklü tencere de yarma tamamen açılana ve tavuk lime lime olana kadar pişirin.
Tencerenin kapağını açın ve tavuk parçalarını dikkatlice çıkarıp kemiklerini ayıklayıp tekrar tencereye atın.
Büyük ve sağlam bir kaşık yardımıyla keşkeği ezerek karıştırın ki, tavuk etleri tel tel olsun.
Karıştırma işleminden sonra servis tabaklarına aldığınız keşkeğin üzerine tereyağında kavrulmuş pul ve toz biber dökün.

Afitey olsun.

Reklamlar

5 Yorum (+add yours?)

  1. Kardeş:)
    Nis 10, 2011 @ 20:25:38

    Kardeşim ellerinize sağlık mmmh resim o kadar güzel ki tadının lezzetini tahmin edebiliyorum. Tabi bir de kardeşimin elinin lezzeti yiyenlere şifa olsun:) Kuvvetli bir gıda biraz diyet dışı bir yemek:) ama çook güzel. Yumurtasız yaş pastanızı da eklerseniz kardeşim eminim çok ilgi çeker. Sımsıkı sarılırcasına sevgiler kardeşime ve yiğenlerime.

  2. mevadan
    Nis 11, 2011 @ 09:00:54

    Kardeşim teşekkür ederim. Evet diyeti bozdurdu bize bu keşkek:) Yaş pastamı ekleyeceğim inşaallah yiğenlerinden fırsat bulabilirsem 🙂 🙂 Benden sana sıcacık sevgilerimi gönderiyorum canım…

  3. Anonim
    Eyl 05, 2011 @ 19:28:57

    ufak bir tavsiye tavuk etlerini çıkarınca parçalamak için mikserle biraz buğdayı çırparsanız daha güzel oluyo 🙂

  4. mevadan
    Eyl 05, 2011 @ 23:50:47

    Evet güzel pratik bilgi için teşekkürler…

  5. leyla
    Kas 06, 2012 @ 15:38:50

    alucrada davetlerde yapılan yemek .biz keskek deriz ve nohut koymayız .

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

Bana Ulaşmak için

meva_celik@hotmail.com.. Sizde resimli özel ve güzel yemek tarifleriniz varsa bu adresime gönderin yayınlayayım...
%d blogcu bunu beğendi: