İçli köfte


İçli köftesiz Antep mutfağı olmaz. Yapımı birçok insana zor gelsede, tadı bu zorluğa değer. Aslında zorluğu kişi sayısına ve el alışkanlığına göre değişiyor. Sadece her yemekte olduğu gibi bazı püf noktaları var. İyi yoğurmak, yoğururken macun kıvamı alana kadar su eklemek, yine ıslak ellerle içini oymak ve kapatmak, hazırlandıktan sonra saatlerce bekletmemek, kızgın ve bol yağda kızartmak. İster haşlama ister kızartmasıyla  hem kışlık hem yazlık bir yemek…Ayrıca çiğ halde derin donrucuda saklayabilir pişirceğiniz zaman tazecik köfteler elde edebilirsiniz.

MALZEMELER: (Ortalama 22 tane köfte için)
@ 2,5 bardak ince bulgur (250 gr.)
@ 1 yumurta
@ 1 ince kıyılmış kurusoğan
@ 1-2 yemek  kaşığı salça
@ 3- 4 kaşık un, tuz

İç malzemesi:

@ 300 g kıyma
@ 4-5 küçük doğranmış soğan
@ 1/2 su bardağı bardağı ceviz içi
@ Karabiber, tuz

YAPILIŞI:

Kıyma kavrulup suyunu çekince soğanlar eklenir, sağonlar yumuşayınca ceviz ve baharatları katılarak soğumaya bırakılır.

İnce bulgurun üzerini geçecek kadar kaynar su ilave edilip ağzı kapalı bekletilir.(Aslında ıslanmadan bilek gücüyle

yapılır. Ben daha kolay yapabilmeniz için ıslama yüntemini tavsiye edeyim ki, baştan zor diye vazg

eçmeyin.:))
Islanıp yumuşayan bulgura diğer köfte malzemeleri katılarak yaklaşık 10 dak. yoğurulur.

Yoğurma sırasında yeterince su ilavesi yapılır.
Yoğurulan harçtan yumurtadan büyük parçalar koparılarak, sol avuç içine alınır.

Avuç içindeki köfte sürekli döndürülerek sağ işaret parmağıyla köftenin ortası oyulur.

Bu esnada ellerin kayganlığı sağlaması açısından ıslak kalmasına özen gösterin.
Tamamen soğuyan iç harcı, kapanmasını zorlaştıracak kadar fazla, ortası boş kalacak kadarda az koymamaya dikkat edilerek doldurulur. (Yaklaşık 3 tatlı kaşığı.)
Doldurulan içliköfleler geniş bir tepsiye fazla sıkııştırılmadan bırakılır.
Kızartmak için köftelerin üzerini kapatacak kadar sıvıyağ kızdırılıp, köfteler çok sıkı olmayacak şekilde tencereye bırakılır.
Kızarma esnasında kevğirle yavaş hareketlerle köfteler hareket ettirilir.
Haşlama yapmak için de kaynayan su dolu tencereye atılır ve köfteler suyun yüzüne çıkmaya başlayınca bir iki dakika daha beklenip servis tabağına alınır.
Haşlanacaksa bol tuzlu su kaynatılır, köfteler çok sık olmayacak şekilde tencereye konur.
Köfteler suyun yüzüne çıkmaya başlayınca bir kaç dak. daha bekletilip çıkarılır.

Reklamlar

4 Yorum (+add yours?)

  1. anacuun
    Eki 14, 2011 @ 23:07:24

    kızım zaten kilolar aldı başını gidiyor sende böyle iştah kabartan güzel şiiyler şiitdirip duruıyirsiiz ayıp valla yatarken buzluktan kıyma çıkarayım barii

  2. mevadan
    Eki 15, 2011 @ 09:51:29

    Anne valla bizde de durum aynı ama can boğazdan gelir taktiği işe yarıyor insana moral oluyor napalım:) 🙂

  3. funda
    Eki 30, 2013 @ 13:38:06

    hiç dondurucuya koydunuzmu,çıkarınca haşlarken çatlıyormu?

  4. mevadan
    Eki 31, 2013 @ 10:21:12

    hafif haşlayıp koyuyorum dondurucuya.çıkarıncada biraz haşlıyorum hem ısınıyor hem pişiryor…

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

Bana Ulaşmak için

meva_celik@hotmail.com.. Sizde resimli özel ve güzel yemek tarifleriniz varsa bu adresime gönderin yayınlayayım...
%d blogcu bunu beğendi: